top of page
Hypnotherapeut Flament

Lees hier klaar en duidelijk wat hypnose precies is

Wat is hypnose?

Hypnose is een staat of gesteldheid waarbij een persoon in hoge mate ontvankelijk is voor suggesties. Op vrijwillig basis en zonder dat wordt ingegaan tegen persoonlijke normen of waarden, want anders zou u spontaan uit hypnose komen. Onder deze condities is de gehypnotiseerde persoon bereid om de suggesties te accepteren die door de hypnotherapeut worden aangereikt. De bedoeling hiervan is dat we positieve veranderingen bij iemand teweeg brengen. 

Hypnose gegeven door een goed opgeleide en ervaren hypnotherapeut heeft niets te maken met de hypnose-shows. Hier worden grappen met mensen uitgehaald die dit uit vrije wil doen. 

Mystiek, vooroordelen en feiten t.a.v. hypnose

  1. Iemand kan niet tegen zijn wil in worden gehypnotiseerd. Je moet het zelf willen en ertoe bereid zijn.

  2. Elke vorm van hypnose is in feite zelfhypnose, de persoon beslist en doet het zelf. De hypnotherapeut is slechts de begeleider.

  3. Een hypnotiseur kan je privézaken niet ‘ontfutselen’ of je laten vertellen als je dat niet wilt.

  4. Als bepaalde suggesties of instructies onaanvaardbaar of tegen normen of waarden ingaan, komt de persoon spontaan terug uit hypnose.

  5. Iemand in hypnose blijft zich volledig bewust van wat er gezegd en gedaan wordt.

  6. Het ontspanningsgevoel bij hypnose wordt veelal als bijzonder aangenaam ervaren.

Slaap je wanneer je in hypnose bent?

Neen! ‘Hypnose’ komt van het Griekse woord ‘hypnos’ wat ‘slaap’ betekent. Hypnose is een vorm van verhoogde concentratie die sterk naar binnen is gericht, maar je blijft alert en bewust van wat er in je omgeving gebeurt. De aandacht wordt ook sterk op de stem van de hypnotherapeut gericht, waardoor er een goed contact ontstaat tussen beiden.

Hypnotische staat

Iedereen gaat regelmatig en spontaan in hypnose. Lees je wel eens een boeiend verhaal of kijk je naar een spannende film waar je gevoelens opwekt ? Rij je op de snelweg en betrap je jezelf erop dat je een stukje weg miste omdat je al bij de afrit was ? Dat is nu een lichte vorm van hypnose!

Je gebruikte zo onbewust een hypnose-techniek!

bottom of page