top of page

Fobieën kunnen je doen en laten beheersen, maak er komaf mee door professionele hypnotherapie

Fobie en angst lijst

Op deze pagina is de meest complete Nederlandstalige fobie en angst lijst te vinden. Omdat fobie een ‘angst voor een bepaald iets’ is, zijn er ontelbare soorten fobieën. De meeste mensen zullen bij de term fobie direct denken aan voorbeelden als spinnenfobie of claustrofobie. Er zijn echter nog veel meer, soms erg ongebruikelijke fobie soorten. In sommige namen uit deze lijst komt het woord ‘fobie’ niet voor. Dit is deels te verklaren omdat het Griekse woord ‘fobisch’, waarvan fobie is afgeleid, letterlijk ‘vrees‘ of ‘angst‘ betekent. Zodoende valt bijvoorbeeld straatvrees ook onder de fobieën.

Fobie

Het lijden aan een fobie heeft vaak verstrekkende gevolgen op het leven van een fobisch persoon. Maar wat is een fobie, welke vormen zijn er en hoe ontstaat een fobie? De informatie is onderverdeeld in de volgende pagina’s:

Fobie: wat is dat? – Een fobie is een specifieke, irreële en ongezonde angst. Deze angst is zo overweldigend dat men niet meer rationeel kan denken. De gevolgen van fobie, zoals angst of verslaving, zijn vaak ingrijpend en erg vervelend.

De oorzaken van fobie – De exacte oorzaak van fobieën is moeilijk vast te stellen. Men gaat ervan uit dat een fobie meestal het gevolg is van meerdere oorzaken. De mogelijke oorzaken van fobie kunnen worden verdeeld in biologische factoren, cognitie, aangeleerd gedrag en eerdere levenservaringen.

Fobie en angst lijst – Er zijn ontelbaar veel soorten fobie, zoals blijkt uit deze fobieën lijst. In deze lijst zijn gebruikelijke vormen van fobie te vinden, zoals arachnofobie (spinnenangst) en verlatingsangst, tot minder gangbare fobieën zoals gynefobie (angst voor vrouwen) en stasibasifobie (angst om te staan).

bottom of page