top of page

Partstherapie creëert via hypnose een balans tussen de verschillende delen van het onderbewustzijn

Partstherapie

Onze persoonlijkheid bestaat uit meerdere delen. Al deze delen (parts) hebben hun eigen taken of functies.

Partstherapie is er op gebaseerd om deze delen los van elkaar aan te spreken. Als een soort mediator voert een hypnotherapeut de sessie uit waarbij elk deel tot nieuwe inzichten komt zodat ze beter kunnen samenwerken. Partstherapie kan zowel in lichte hypnose (somnolentie) als in diepe hypnose (somnambulisme) worden uitgevoerd. De beste resultaten worden echter behaald wanneer de cliënt in een diepe trance is.

Bij het uitvoeren van partstherapie vindt er conversatie plaats tussen de hypnotherapeut en het onderbewustzijn van de cliënt door middel van ideomotorische signalen. Het bewustzijn wordt hier “gescheiden” van het onderbewustzijn. Om deze redenen kan het bij sterk analytisch ingestelde mensen minder effect hebben. Hoewel er ook dan een positief resultaat behaald kan worden, is dit vaak niet permanent.

Partstherapie, wanneer wordt het ingezet

In principe is ook partstherapie een bepaalde methode die nagenoeg altijd kan worden ingezet. Het is echter vaak niet nodig om deze techniek toe te passen. Het is tijdrovend en het inzetten van partstherapie houdt dan ook vaak in dat de sessie lang duurt en onnodig veel vergt van de cliënt. Bij diepe innerlijke conflicten kan het echter tot geweldige resultaten leiden.

bottom of page